Om en vecka...

.. sitter vi på planet mot New York! :)
Ska bli så sjukt kul, ser verkligen framemot det.

Håller på att städa, ska ta fram dammsugaren för en sväng om i mitt lilla rum. Efter det blir det att plugga lite före träningen och en hel del efter träningen.

Let's dance och tvättstuga

Har en riktigt lugn fredagkväll, kollar på Let's dance-finalen och tvättar kläder. Hade tänkt städa idag med det blev inget av det. Satt och fikade på skolan med Pernilla och Erika istället, mycket trevligare.

Har pluggat en hel del idag, vi har en stor rättegång på onsdag som heter moot court. Själva rättegången handlar om folkmord, eller egentligen så handlar det om att vi vill att en man ska dömas för uppvigling till folkmord av ICC (International Criminal Court). Domstolen vi har är ICJ (International Court of Justice) och de ska bedöma om ICC är rätt forum för rättegången, dvs. om ICC är behöriga att döma i målet. Vi ska argumentera för och den andra gruppen ska argumentera emot. Detta låter kanske inte så illa, men då det hela är på engelska försvåras allt en smula. Rättegångsspel är alltid svåra, för vi har det bara ett par gånger per termin och vanan är alltså inte stor. I de rättegångsspel vi tidigare haft har det varit liknande regler (svenska regler) om hur själva rättegången går till, och då vi haft ett antal rättegångar har man blivit van vid den metoden. Nu är allting helt annorlunda då det inte finns några direkta regler. Det som är annorlunda är att domstolen är mer aktiv, de ska t.ex. ställa en massa frågor hela tiden. Tid har även en helt annan betydelse i denna rättegång än vad den har i svensk processrätt, en av domarna ska sitta och ta tid när vi pratar. För vi börjar pratat ska vi säga hur länge vi ska hålla på, och den tiden ska man hålla. Man kan dock få be om extra tid om man behöver det. Varje sida har först 25 minuter var på sig för sin argumentering och efter det ytterligare 5 minuter var för pläderingar. Känns ovant att tiden ska ha så stor betydelse.
Jag kommer att vara sjukt nervös inför detta! Inte så mycket inför själva framförandet, utan mest för att det är på engelska. Är inte van att prata engelska i sammanhang som detta och det kommer att bli svårt. 

Denna helg ska jag:
Förbereda moot court
Förbereda seminarium XVII
Välja ämne till folkrättsuppsatsen
Städa
Träna
Kolla på film med Pernilla och Anneli imorgon kväll
Fila på ansökningarna till SU och UU
Söka fler sommarjobb 

Nu måste jag ner till tvättstugan igen så jag hinner före Let's dance fortsätter. Håller på Martin och Cissi, de dansade bäst ikväll. 

Frukost:
Lättfil, müsli, juice
Lunch: Pasta med bacontomatsås
Mellanmål:  Banan, twix white
Middag: Pasta carbonara, fruktsallad till efterrätt

Motion: -


Trött

Har inte gjort det jag skulle idag, fan också! Måste sitta ett tag nu, och jag är så trött. *gäääsp*

Inget nytt på jobbfronten.

Frukost: Lättfil med müsli, juice
Lunch: Pasta och grillkorv
Mellanmål: Två knäckebrödmackor med ägg och kaviar, mellanmjölk
Middag: Ärtsoppa, fruktsallad till efterrätt (igen).
Motion: Stepmuskel

Fördjupningskurser

Känns som att jag nyss kom hem från skolan, men det var i själva verket 6 timmar sen. Har haft fullt upp här, har kollat på vad jag ska läsa HT 2007 och VT 2008. Inte så svårt val egentligen, men då jag ska försöka få en förflyttning till stånd till antingen Stockholms universitet eller Uppsala universitet blir det en smula komplicerat. Jag vet vad jag vill läsa, men måste försöka pussla ihop det så att jag får jag läsa de kurser jag vill oberoende av vilken studieort jag hamnar på. Har lyckats ganska bra tycker jag, nu återstår det bara att se vart det blir jag till slut hamnar.

Har skickar iväg min ansökan om utträde från facket idag, skönt att slippa den onödiga räkningen varje månad.

Har sökt en sommarkurs vid Stockholms universitet som heter "Jordens klimat och klimatförändringar". Är rätt intresserad av sånt och får jag inget jobb i sommar är det trevligt att ha något att göra. Kursen är 7,5 poäng enligt nya systemet (5 poäng enligt gamla systemet) och den håller på vecka 24-26 och 30-32. Känns bra att veta att jag mest troligt kommer att ha nåt att göra i sommar. Borde komma in på den kursen då det finns platser kvar fortfarande, sista anmälningsdag var den 15 mars. Antagningsbeskedet kommer den 3 maj, har jag inte fått nåt sommarjobb då tackar jag ja till kursen.

Info om kursen:
Jordens klimat och klimatförändringar, orienteringskurs
Grundnivå

Kursen inleds med en beskrivning av jordens klimatzoner och dessas uppkomst som ett resultat av atmosfärens allmänna cirkulation. Den övergår sedan till en genomgång av processer som har betydelse för klimatet; strålningsbalanser, den naturliga växthuseffekten, och faktorer som åstadkommer naturliga klimatvariationer. Kursen beskriver hur väderprognosmodeller och klimatmodeller är uppbyggda, samt hur man tolkar de framtidssimuleringar som görs med klimatmodeller. Avslutningsvis sker en genomgång av människans möjliga påverkan på jordens klimat, genom framförallt den ökande växthuseffekten p.g.a. utsläpp av koldioxid. Antal platser: 200 st.

Natti natti!

Frukost: Havregrynsgröt, jucie
Lunch: Pasta med bacontomatsås
Mellanmål: En banan och en liten kexchoklad med mörk choklad
Middag: Fiskpinnar, potatis, dillsås, fruktsallad till efterrätt
Motion: (Cyklade till och från stan, men det räknas inte)

Artikel: färdig

  • Har skrivit färdigt artikeln till juristernas tidning idag och skickat in den. Kommer nog att få ändra lite i den men känns skönt att den är iväg skickad.
  • Var på body pump med Pernilla idag, det nya passet är bättre än det förra men inte lika bra som det förrförra.
  • Hade en tre timmar lång föreläsning på engelska idag. Var inte särskilt svårt att förstå läraren vilket var skönt. Ibland förstod jag inte nåt ord med det var nog mest pga. hans uttal, han är grek.
  • Blir inte företagsekonomi till hösten i Stockholm då den kursen jag vill läsa där "Insolvensrätt med sakrätt" bara går på hösten. Ser alltså ut att bli 27 poäng juridik till hösten om jag kommer in där och om jag då får en restplats till den kursen. Många "om" just nu. *suck*
  • Nu ska jag se på film, "United 93". Bra uppvärmning inför resan till USA om 11 dagar. :))

Utflykt

Nu är jag hemma i Umeå igen, och jag är hur trött som helst. Kom hem sent igår, hade en massa att göra så kom inte i säng förrän halv ett. Skulle upp klockan 07 men det gick inte, men klockan 09 tvingade jag mig upp. Skulle förbereda seminariet vi har i eftermiddag, men förstår inte riktigt vad jag ska göra? Ska träffa gruppen klockan 13 som tur är.

Lugnt och skönt i Stockholm i helgen. På torsdag tog jag det mest lugnt när David var och jobbade, men jag var ut och sprang lite på Gärdet i alla fall. På fredag var jag och shoppade lite på Fältöversten, annars hände det inte så mycket då heller. På lördag var vi på utflykt till Strängnäs och körde hem till Davids mamma i Täby via Enköping. I Täby blev vi bjudna på god middag och efter det bar det av hemåt. Blev en lång utflykt, vi var hemifrån från 12-22. Strängnäs var en lustig stad, det verkade vara väldigt stökigt där. Det första vi såg var några alkisar/knarkare som slogs, sen sprang det runt folk med ölplattor och skrek. Klockan halv tre på eftermiddagen... Hade stora problem att hitta någonstans att äta lunch där, blev till slut varsin baguette från ICA. Allt de hade var nämligen antingen pizza eller grillmat, och det ville vi inte ha.
Igår var vi på en tre timmar lång promenad i stan, underbart vårväder. Flyget hem skulle gå 19:45 men det var en halvtimma sent.

Har kollat lite på vad jag ska göra till hösten och det är svårt. Kommer jag in i Stockholm måste jag läsa någon kurs extra förutom de obligatoriska för annars blir det bara 17 poäng för mig den terminen. Skulle söka företagsekonomi 1 men det gick inte via hemsidan för jag har tydligen redan sökt nåt till hösten? Skumt, måste kolla upp det. Ska läsa företagsekonomi för det finns bara 10-poängskurser i juridik på hösten. Kan inte läsa 27 poäng juridik på en termin, då blir betygen lidande. Då är det bättre att läsa företagsekonomi och bara satsa på att få godkänt i det. Får ta igen de 3 poängen jag missar under vårterminen istället, då går två 5-poängskurser. Men, jag lär ju inte komma in i Stockholm så detta är egentligen ett icke-problem. Här i Umeå vet jag precis vad jag ska söka för kurs.

Nu ska jag äta lite lunch och sen cykla iväg till skolan i vårsolen. (+11,4 grader)

Packar

Idag åker jag till David, flygbussen går om en halvtimma.

Hade opponering på våra individuella PM idag. När jag var opponent på Emmas PM gick det bra, men det är svårt att ge kritik till en kompis. Hon tyckte inte att jag var för hård, tvärtom, och det känns skönt. Tog ändå upp det jag hade att anmärka på. Anna som opponerade på min PM var bra, hon hade en del synpunkter på sånt jag inte tänkt på. En av mina sidoopponenter var lite för hård mot mig tycker jag, hon kritiserade mina åsikter kändes det som. Jag måste ju skriva som jag tycker och inte som hon tycker. Annars gick det bra, blev lite dramatik under den sista opponeringen men då var inte jag inblandad.

Ha en trevlig helg alla!
Kram


Grupp-PM

Helgen var precis som planerat väldigt lugn. Hade ändå en ganska lång lista med saker jag skulle göra och hann göra det mesta. Skrev inte färdigt artikeln och sökte bara ett jobb, men annars gjorde jag allt jag skulle.
Liza bjöd mig på mat på lördagen, planen var att bjuda mig på sushi men då det var slut i affären lagade vi indiskt istället och det var jättegott. Blev ingen film, vi satt och surrade istället.
David hade det bra i Sälen med mycket skidåkning, festande och skoterkörning. Det var första gången han körde skoter och han blev totalt fräst, kul!
 
Hade seminarium klockan 08 imorse, vi skulle diskutera PM:en vi skrivit gruppvis om offentlig upphandling. Vi slutade redan 09:15 så det var hur lugnt som hellst.
Har pysslat med en massa olika saker idag, ska fortsätta skriva artikeln och ska börja förberead PM-seminariet som är på onsdag.
Kanske ska träna idag?

Fimpa

Västerbottningarna är bäst på att fimpa i hela Sverige.
På 25 år har rökningen här minskat med 50 %.

Själv fimpade jag för över två månader sen och det känns BRA.

http://www.aftonbladet.se/vss/umea/story/0,2789,1025519,00.html

Äntligen!

Skickade precis iväg min PM, så jäkla skönt att ha det gjort! Jag är inte helt nöjd, men blir man påtvingad ett ämne och måste skriva under stor tidspress blir det som det blir. Nu ska jag ta helg! :)

Planer inför helgen:
Tvätta kläder ikväll
Träna med Pernilla imorgon
Städa mitt rum nu
Städa korridoren (min städvecka)
Fortsätta jakten på ett sommarjobb
Skriva artikel till juristernas tidning Defacto
Kolla på film med Liza imorgon?
Se filmerna "The break-up" och "Fun with Dick and Jane" som jag har här hemma.

...och sist men inte minst - > VILA och njuta av en helt pluggfri helg!

900 ord

Har gått lite bättre att skriva idag, är uppe i 900 ord nu. Kommer att måsta ta bort en del av det jag skrivit men det känns bra ändå. Hade först tänkt inrikta mig mot EU och jämställdhet, men då min artikel handlar om FN och jämställdhet blev det lite knasigt. Har två stycken som handlar om EU och jämställdhet som måste tas bort. Har inte börjat på diskussionen än och har lite materiellt kvar att skriva, men har ju hela dagen imorgon på mig så det känns lite lugnare idag.

Det var en gästföreläsning med Madelene Leijonhufvud idag i skolan, men kände att jag inte hann gå dit. Synd, den handlade om juristetik och var nog väldigt intressant.

David sitter just nu i Malung och väntar på att några av hans kollegor ska hämta upp honom på väg till Sälen. Jag är så sjukt avundsjuk, men har blivit lovad en resa dit nästa vinter istället. :) Hoppas att han kommer att ha det bra med fin skidåkning, bra väder och god öl. ;)


Har inte skrivit in dagens mat/motion på länge, ska skärpa mig.


Frukost: Havregrynsgröt, juice

Lunch: Pasta med bacontomatsås

Mellanmål: -

Middag: Fiskpinnar, kokt potatis och dillsås

Motion: -


110 ord

Det har aldrig gått så segt att skriva något som det går nu. Jag är så sjukt ointresserad av det påtvingade ämnet vi måste skriva om. Har lyckats få ner 110 ord som inte ens går att använda, jag ska skriva minst 1000 ord.
USCH!

Hjälp

Har inte börjat skriva än. Måste sätta igång nu!
Två av fem i min gamla basgrupp har redan mailat sina färdiga PM till mig.


* Schlagerfinal *

Åter hemma i Umeå och det är mycket att göra här som vanligt. Vi hade ett seminarium idag, har ett seminarium imorgon och efter det har jag "bara" en sak att koncentrera mig på i veckan. Vi ska skriva ett individuellt genus-PM som ska vara färdigt på fredag. Har valt en artikel jag ska analysera men har inte börjat skriva än. Bara jag väljer hur jag ska begränsa mig borde det inte vara några problem att börja skriva, men känner mig rätt stressad över det ändå.

Min schlagerhelg i Stockholm var över förväntan. Kom dit på onsdagkväll, på torsdag satt jag hemma hos David och försökte plugga lite men det gick sådär. David var tvungen att jobba hemma på kvällen vilket inte var så kul, men det var skönt att få ta det lugnt. På fredag kom Erika till Stockholm och vi gick en sväng på stan. Fikade en snabbis med Tommy som kom ner på eftermiddagen. På kvällen hade jag och David myskväll med god mat och vin.
Lördag, röstade på finska ambassaden på eftermiddagen och efter det var schagerfesten igång. Förfest hemma hos David med Erika, Tommy och två tjejer till från Umeå (hjärnsläpp - minns inte deras namn nu). Vi drack lite drinkar och åt pizza, sen bar det av mot Globen. Det var hur kul som helst att se finalen live, det ska bli en årlig tradition. Röstade på Måns som tyvärr inte vann, men The Ark var också bra. Efter finalen bar det av till Blue Moon Bar där det blev en hel del dans, öl och schlager. Kom hem till Umeå på söndagkväll och det var lika tråkigt som alltid att måsta åka ifrån David. :(

Längtar till helgen då jag bara ska vila och träna, underbart!

Schlager och riksdagsval

Åker till David idag! :)

Har fixat allt jag skulle fixa före jag åker, måste bara packa ner lite kläder. Kommer att måsta ta med en massa böcker för jag ska sitta och skriva PM när David jobbar. Har två stora seminarium nästa vecka som jag också måste börjar förbereda lite.

På lördag är det Globen och melodifestivalsfinalen som gäller. Kommer att bli så kul, ser verkligen framemot det! Har svårt att bestämma mig vilken låt jag ska rösta på, antingen Måns eller The Ark tror jag. Kommer nog inte att bestämma mig förrän i Globen när de framträder, och förhoppningsvis går det att ringa och rösta då. Sitter och lyssnar på låtarna nu och har beslutsångest. Tror att The Ark har större chans till framgång i Helsingfort jämfört med Måns, men det beror också på hur scenframträdandet är. Kanske blir en lugn låt som vinner? I sånna fall håller jag nog på Sonja Aldén, av de lugna låtarna alltså. Sarah Dawn Finers låt är också mysig. Sebastian och Andreas Johnson håller jag inte på. Sanna Nilsens låt är ok, men gillar inte henne och den skulle inte funka internationellt tror jag. Vi får se vad som händer. Kom ihåg att spana efter mig i TV-rutan. ;)

Mormor ringde igår och berättade vem jag ska rösta på i Finlands riksdagsval. :) Är inte alls insatt så röstar som mormor vill. Röstar på en man från norra Finland som mormor känner sen länge tillbaka. Han är tydligen EU-parlamentariker och väldigt duktig, mormor är säker på att han kommer att bli invald. Röstar på Finska Ambassaden i Stockholm som lägligt nog ligger nära David på Gärdet. Kan ju rösta i Umeå också, men röstningen startade idag och jag har haft fullt upp här.

Dumt nätverkskort

Får inte mitt trådlösa nätverkskort att fungera, irriterande. Har kört installationsprogrammet som jag laddade hem men datorn hittar inte kortet? Får nog ta och gå ner till förrådet och leta fram installeringsskivan till den och försöka den vägen istället.

Mycket att göra nu, åker till David på onsdag och har massor jag måste göra före det. Ingen ro och ingen vila alltså!

Seminariet idag blev inställt, men ska till skolan ändå och förbereda onsdagens seminarium med gruppen. Har inte hunnit kolla på det så mycket, då jag suttit och förberett det seminarium som skulle vara idag men det lär ju vara så för de andra också.

Happy birthday to me :)

Festen igår var kul. Förfest hos Emma i klassen med Singstar och Melodifestival. Utgång på Rex och vi lämnade knappt schlagergolvet. Hur kul som hellst alltså!

Har inte varit så bakis idag vilket har varit himla skönt. Förra söndagen var jag så bakis att jag inte klarade av att äta nåt förän kl 22 och det var inte så kul.

Rökte inte ett enda bloss igår och det är jag nöjd med! Slutade röka den 14 januari men har tagit några bloss vid tre tillfällen sen dess och det har varit när det varit fest. Men igår klarade jag alltså av att inte röka alls.

Korridorsfika nu, sen ska jag plugga och kolla på TV och/eller film.


Svengelska

Fortfarande inte helt frisk, men nästan. Så det verkar bli av att festa imorgon, kul.

Hade föreläsning idag. Ett exempel från föreläsningen:

UNEF: Dag Hammarskjöld
Chapter VI½, consent, impartiality men lite våld


Förstår ni inget? Inte jag heller kan jag lova, haha. Detta skrev läraren på tavlan, alltså blandade svenska och engelska. Hur svårt är det att välja vilket språk man föreläser på?! Hennes OH-blad var på engelska och hon pratade på svenska, man blev smått förvirrad av det. Hela föreläsningen var förvirrande och jag kan helt ärligt säga att jag inte lärde mig nånting.

Var på stan sen men Pernilla och Liza, var duktig och köpte inget förutom vin till imorgon.

Ska bara ta det lugnt ikväll, kolla på TV och så..

Frukost: Lättfil med müsli, lättdryck
Lunch: Nachos grandes, salladsbuffé (på Starz)
Mellanmål: -
Middag: Italiensk minestronesoppa (lite godare idag)
Motion: Gick ner till stan så fick en halvtimmas promenad i alla fall

Lukta gam från munnen

Var på Apoteket idag och skulle bl.a. köpa munvatten. Brukar köpa Zendium för typ 45 kr flaskan och det brukar vara bra, smakar något sött bara. Har sett SB12-munvattensreklamen och tänkte köpa det för att testa, men ryggade verkligen tillbaka när jag såg priset. 139 kronor!?! Hur kan de ens drömma om att jag skulle betala 139 kronor för munvatten!? Går hellre runt och luktar gam från munnen kan jag lova.

En annan sak jag köpte var "Micropore-tejp". De hade en förpackning med tejp och hållare för 19.50:- och en refillförpackning med bara tejpen kostade 19:-. Då jag redan har en exakt likadan hållare hemma tänkte jag miljövänligt och köpte refillförpackningen. Väl hemma så skulle jag sätta in tejpen i hållaren och då visar det sig att tejprullen är för trång för hållaren!? Hur kan de skriva att det är en refillrulle när det inte går att refilla?! Jag blir irriterad på sånt här kan jag lova.

Seminariet gick bra, jag satt mest och försökte se osynlig ut och det funkade ganska bra.

Är nästan frisk nu så hoppet lever fortfarande inför helgen. :)

Frukost: Lättfil med müsli, lättdryck.
Lunch: Sweet & sour ginger kyckling, ris
Mellanmål: Banan
Middag: Italiensk minestronesoppa (inte gott)
Motion: -