Renhållningslagen

Seminariet idag var hur lugnt som hellst, hade förberett mig för mycket faktiskt (kors i taket!).
Vi träffades med gruppen två timmar före och finslipade våran PM som skulle lämnas in före seminariet. Uppgiften var att ur ett förvaltningsrättsligt prespektiv analysera en tidningsartikel. Vi valde en artikel som kom nån vecka sen och handlar om sophämtning i Skellefteå kommun, och i artikeln hade de citerat 4§ renhållningslagen. Våran slutsats var att :

"Vi anser att kommunen inte uppfyllt sin bortforslingsskyldighet med tanke på det oskäligt långa avståndet X hade till sitt uppsamlingsställe. En kommunmedborgare bör kunna ställa krav på kommunen att de ska kontrollera att bortforslingsskyldigheten uppfylls.

Artikeln beskriver i korthet vad det är som har hänt. Den berättar kort om utgången i både Tingsrätten och Hovrätten, samt kommunens inställning i frågan. 4 § Renhållningslagen citeras i sin helhet, vilket vi tycker ger ett sakligt intryck då det är en väsentlig paragraf i sammanhanget. Vår samlade bedömning är att artikeln belyser rättsläget korrekt."

På seminariet framkom att renhållningslagen upphävdes 1999 och att reglerna numera finns i miljöbalken. Rätt pinsamt att vi inte märkte det. Vår slutsats om den "korrekta artikeln" ändrades till det motsatta. Dåligt av oss, och dåligt av tidningen (
Norra Västerbotten) att publicera 8 år gammal lagtext!

Frukost: Havregrynsgröt
Lunch: Mannagrynsgröt
Mellanmål: Skinkfralla på skolan
Middag: Sweet & Sour kyckling med ris
Motion: Vilodag


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback